W dniach od 02.10.2014r. do 20.11.2014r. siedmiu beneficjentów projektu „Program aktywizacji społecznej w powiecie kolbuszowskim” brało udział w kursie zawodowym „Kelnerstwo z elementami małej gastronomii”.
Kurs zorganizowany został na zlecenie PCPR w Kolbuszowej przez Wektor Consulting S. C z Mielca. Celem kursu było teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników do samodzielnego sporządzania potraw, napojów i deserów oraz do obsługi gości. Panowie zostali zapoznani z podstawami technologii sporządzania potraw, obróbką wstępną. Nabyli umiejętności sporządzania ciast, opanowali technikę ich zdobienia i dekoracji. Uczestnicy uzyskali kwalifikacje z zakresu obsługi klienta, zapoznali się z organizacja pracy na stanowisku kelnera. Kurs zawierał również wiedzę z zakresu zasad zachowania przy stole oraz elementy savoir-vivre. Uczestnicy podczas kursu mieli możliwość polepszyć swoje umiejętności komunikacyjne dotyczące bezpośredniego kontaktu i obsługi klienta. Szkolenie prowadzone było w formie zajęć praktycznych połączonych z wykładami. Panowie bardzo mile wspominają uczestnictwo w kursie. Szkolenie zakończyło się egzaminem i rozdaniem zaświadczeń potwierdzających uzyskane kwalifikacje.
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, priorytet VII, działanie 7.1, poddziałanie 7.1.2.