„Program aktywizacji społecznej w powiecie kolbuszowskim” – Kelnerstwo z elementami małej gastronomii

W dniach od 15.04.2015r. do 28.05.2015r. ośmiu beneficjentów projektu „Program aktywizacji społecznej w powiecie kolbuszowskim” brało udział w kursie zawodowym „Kelnerstwo z elementami małej gastronomii”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurs trwał 60 godzin lekcyjnych, został przeprowadzony na zlecenie PCPR w Kolbuszowej przez Wektor Consulting s. c z Mielca. Celem kursu było teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników do samodzielnego sporządzania potraw, napojów i deserów oraz do obsługi gości. Panowie. zostali zapoznani z podstawami metodami i technikami sporządzania potraw, obróbką wstępną. Nabyli umiejętności sporządzania ciast, ich zdobienia i dekoracji. Uczestnicy zapoznali się z organizacja pracy na stanowisku kelnera, poznali zasady doboru i sposoby podawania potraw na imprezach okolicznościowych, uzyskali kwalifikacje z zakresu obsługi klienta. Kurs zawierał również wiedzę z zakresu zasad zachowania przy stole oraz elementy savoir-vivre Szkolenie prowadzone było w formie zajęć praktycznych połączonych z wykładami. Panowie bardzo mile wspominają uczestnictwo w kursie. Szkolenie zakończyło się egzaminem i rozdaniem zaświadczeń potwierdzających uzyskane kwalifikacje.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, priorytet VII, działanie 7.1, poddziałanie 7.1.2.